Korszerűbb hálózat (képgalériával)2020. augusztus 3. (hétfő) 19:00 - Városnews/9526_0_300.jpgRégóta jelenlévő probléma oldódhat meg városunkban. A csapadékvíz elvezetése a nagyobb esőzések idején mindig gondot okozott a korszerűtlen hálózat számára. Most egy Európai Uniós forrásnak köszönhetően egy megbízható, nagy teherbírású rendszert telepítenek a kivitelező cég szakemberei. Így a tervek szerint többé nem válik majd úszómedencévé a Volny József úton található lámpás kereszteződés környéke felhőszakadás idején.

A Volny József úton található lámpás kereszteződés környékén nagyobb esőzésekkor mindig megállt a víz, gyakran autók is elakadtak. A kivitelezők a múlt héten kezdték meg a csapadék elvezetésének kiépítését a Hangony-pataknál. A munkások hamar kibontották a partoldalt szegélyező betont, majd nekifogtak a nagy méretű betoncsövek lefektetésének.

„A Hangony-patakba való bekötésénél tart jelenleg a kivitelező. Lényegében a végéről kezdik a munkát. Mivel csapadékvíz elvezetésről van szó, így a bekötőpontot kell először megépíteni. Kettő helyen is be lesz kötve a patakba. Annyira biztosra mennek, hogy 1 méteres és 60 centis csövekkel lesz elvezetve a víz több víznyelővel. Bízom benne, hogy a mögöttem látható kereszteződést nem kell többet lezárni, ha nagyobb felhőszakadás érkezik. Persze amint a kivitelezés elkészül” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A dolgozók szakaszosan végzik a munkát, így ma is kézi forgalomirányítással segítették a közlekedőket. Maga a kivitelezés egyébként a Területi Operatív Program keretében valósul meg, ez pedig azt jelenti, hogy egy Európai Uniós forrást vesz igénybe az önkormányzat. Vagyis egy 100%-ban finanszírozott beruházásról van szó. A dolgozók a várt ütemben haladnak, de többek között az is nehezíti a munkájukat, hogy vannak olyan közművek, amelyek nem szerepelnek a területi rajzokon.

„Maga a rendszerről tudni kell, hogy egy gumival zárt rendszer lesz, ezt úgy kell összetolni. Jelen állás szerint ez a legjobb rendszer, amely a vizet nem engedi át. Nem kell bármit hozzátenni, csak magát a gumi rendszert csak felhúzni a csőre, és így toljuk össze. Maga a lerakás technológiája annyiban más itt Ózd területén, hogy a magas talajvíz miatt nem sóder és homok, hanem kulé ágyba kell fektetni a csöveket, mert csak úgy tudják megfogni a magas talajvizet” - emelte ki Janó József, a Lasped Kft. építésvezetője.

Annak érdekében, hogy a több mint két tonnás betonelemeket mozgatni tudják két munkagépnek kell majd szinkronban dolgoznia. Így a folyamat bizonyos szakaszában a Volny József úti kereszteződés és a Munkás út közötti szakaszon különböző lezárásokra is kell készülni. Erről az illetékesek időben tájékoztatják majd a közlekedőket.


526_0_t 526_1_t 526_2_t

 

Vissza